Sektor produkcji jabłek to ważna gałąź gospodarki rolnej Polski

Zapewnienie jak najlepszej jakości pozbiorczej jabłek jest najważniejszym wymogiem stawianym producentom tych owoców. Sadownicy są zobowiązani do spełniania szeregu regulacji w zakresie bezpieczeństwa żywności i środowiska. W produkcji jabłek obserwuje się straty finansowe związane z występowaniem chorób przechowalniczych o charakterze latentnym, powodowanych przez fitopatogeniczne grzyby z rodzaju Pezicula sensu lato (synonim Neofabraea).

Inwestorzy sektora oczekują więc nowych rozwiązań wspierających racjonalne gospodarowanie jabłkami, zwracając uwagę na niedobór na rynku ekologicznych metod zwalczania Pezicula spp. i metod wczesnego wykrywania tych patogenów, kiedy nie ma jeszcze objawów choroby w jabłku. Projektowane badania wychodzą naprzeciw tym oczekiwaniom.

Celem projektu APPAT(f)REE jest w związku z tym opracowanie innowacyjnych celowanych rozwiązań biotechnologicznych do przeciwdziałania skutkom rozwoju patogenów grzybowych jabłek Pezicula spp. Będą to innowacje produktowe: (i) biopreparat mikrobiologiczny zapobiegający rozwojowi Pezicula spp. oraz (ii) metoda wczesnej detekcji Pezicula spp. w jabłkach do oceny zagrożenia wystąpienia gorzkiej zgnilizny. Cel zostanie osiągnięty poprzez zweryfikowanie funkcjonalności poszczególnych komponentów obydwu rozwiązań w warunkach laboratoryjnych, zintegrowanie komponentów w modele laboratoryjne, uzyskanie ogólnego odzwierciedlenia efektywności i specyficzności rozwiązań w testach skuteczności w skali laboratoryjnej oraz poletek/przechowalnictwa.

Kluczową nowością projektu jest koncepcja suplementacji konsorcjum mikroorganizmów antagonistycznych biopreparatu wyselekcjonowanymi prebiotykami oraz wykorzystanie metody analizy DNA bazującej na detekcji układu markerów genetycznych, w tym wirulencji do wczesnej detekcji Pezicula spp., pozwalające na prognozowanie zagrożenia wystąpienia gorzkiej zgnilizny.